• Sohvi Nyman

Suomalaisten kehohäpeä

Updated: Oct 13, 2020

Suomalaiset ovat häpeävää kansaa. Häpeämme monia asioita, emmekä halua tehdä numeroa itsestämme. Meillä on myös erikoisia kansanviisauksia, kuten kärsi kärsi kirkkaimman kruunun saat tai rumat ne vaatteilla koreilee tai se kellä onni on, sen kätkekööt. Eipä siis ihme, että pienennämme itseämme toistuvasti. Suuri häpeän aihe naisilla tuntuu olevan oma keho. Keskitymme usein aina vain siihen, mikä on huonosti omassa kehossa. Milloin vatsa on liian valtava tai rinnat liian suuret tai pienet. Vertailemme itseämme valtavasti tiedotusvälineiden sanelemaan naisihanteeseen. Tämä aiheuttaa tyytymättömyyttä sekä huonontaa itsetuntoa. Jos jatkuvasti vain keskittyy siihen, mikä on huonosti ei huomaa lainkaa sitä, kuinka moni asia on hyvin. Kiinnitä huomiota sisäiseen puheeseen eli siihen, miten puhut itsellesi. Onko puhe vähättelevää, syyllistävää tai arvostelevaa? Mikäli on, lopeta se heti! Puhuisitko parhaalle ystävällesi näin? Niinpä, miksi puhut siis itsellesi ikävästi?


"Ainoa mikä voi estää sinua tuntemasta itseäsi ihanaksi tai elämästä unelmien elämääsi olet sinä itse."


Voi olla, että vähättelevä puhe itseä kohtaan saattaa olla opittu tapa jo lapsuudesta. Jos äitisi puhui itsestään jatkuvasti arvostelevasti tai oli koko ajan jollain kidutusdieetillä saatat toistaa tätä tapaa tiedostamattasi. Voit katkaista kierteen, kun tulet tietoiseksi asiasta ja alat muuttamaan sisäistä puhettasi. Tämä voi tuntua vaikealta, mutta ole armollinen itsellesi ja anna aikaa muutokselle. Muutos ei tapahdu yhdessä yössä. Jos olet vuosikausia puhunut itsellesi rumasti, menee jonkin aikaa päästä tästä tavasta.


Meillä on vain tämä yksi elämä, mieti miten sen haluat käyttää.


Miksi vertailemme itseämme muihin? On mahdotonta sanoa tähän yhtä oikeaa vastausta, mutta luulen tämän johtuvat heikosta itsetunnosta. Tiedotusvälineet suoltavat meille jatkuvasti sitä miltä meidän pitäisi näyttää, miten meidän pitäisi syödä, treenata, meikata, pukeutua ja mitä meiltä odotetaan. Jos et noudata näitä ohjeita, et ole hyväksytty tähän yhteiskuntaa, eikä sinua rakasteta! Eihän se näin mene. Mitä heikompi itsetunto, sitä helpompaa on nielaista tämä tiedotusvälineiden sanelema naisihanne.


Pysähdy itsesi kanssa, kiinnitä huomiota sisäiseen puheeseesi ja tee asioita, joista nautit. Näin paranee elämänlaatu välittömästi. Lopeta itsesi vertailu muihin ja ole ylpeä itsestäsi sekä omasta kehostasi. Jos olet äiti ole ylpeä siitä, että kehosi on toiminut niinkuin luonto sen tarkoitti. Jos sinulla on ollut jokin vakava sairaus ole kiitollinen kehollesi, kun se piti sinut hengissä.


Opettele lempeyttä ja armollisuutta itseäsi kohtaan pienin askelin ja muista kertoa itsellesi joka päivä: Rakastan sinua, olen ihana, sinä kelpaat ja riität omana itsenäsi. Olen ihana juuri tällaisena!
#itsetunto #naiseus #ihananainen

61 views0 comments